Historien om Designers Saturday Oslo

 

Ideen om Designers Saturday oppsto i New York for mer enn 40 år siden. Kollegaer brakte ideen hjem til Skandinavia, både København og Stockholm forsøkte seg. Brit Ismar deltok i Stockholm og tenkte; dette må vi få til i Oslo også. Det ble mye motstand men etter at hun fikk Elisabeth Rogstad Heieren og Rabbe Nyman med på laget tok planene fart. I tillegg var de så heldige å finne den kreative markedsføreren Rolf Aas som de engasjerte til gjennomføringen. Dermed ble det første Designers Saturday i Oslo en realitet, høsten 1986. Og det ble en flying start med 70 utstillere fordelt på 7 stoppesteder og festaften på Grand Hotel. Der engasjerte de to orkestre; Match med Philip Kruse og Ellen Nicolaysen, pluss et 17 manns zambaorkester; Academicos do Chacrinha.

Rolf Aas forble primus motor så lenge helsen holdt. Etter han overtok Inger-Lise Mathiesen i Norsk Industri arrangementet i 2005 før styret engasjerte dagens prosjektleder Eva Pedersen, Mediekontakt i 2007. Designers Saturday er fortsatt en nonprofit virksomhet, der utstillerne selv eier og i form av styreverv og stor innsats i showroom etter showroom har æren for at arrangementet fortsatt eksisterer. Etter et møte der arrangører av 30 «designweeks worldwide» møttes nå i september er det all grunn til å tro at Designers Saturday Oslo er det lengstlevende designevent i verden. Designers Saturday i Langenthal startet året etter oss, de øvrige arrangementer er av nyere dato.

Takk til alle som bidro til 30-års jubileum 2017!

Vårt jubileum var i 2016, men siden vi ikke hadde arrangement dette året valgte styret å markere dette under årets arrangement med totebag-designkonkurranse, Unica Auction og utstilling, Saturday Night Party med 1000 festdeltakere, offisiell åpning med Awards prisseremoni og to utstillinger av finalistene, portrettfotoutstilling, fire designutdanninger med egne utstillinger og 185 utstillere; ledende internasjonale brands, de beste norske og skandinaviske. 36 showroom, 12 buss-stopp, ca. 100 frivillige guider, dørvakter og andre. Rundt 6500 mennesker benyttet anledningen og ble kjørt fra showroom til showroom. Team Unibuss og de 27 buss-sjåførene leverte et nær prikkfritt arrangement.

Det har vært en hektisk planlegging for prosjektleder Eva Pedersen og hele styret i mange måneder: Linda Evensen, Kjetil Gudem, Tuva Hjertø Schille, Sverre Uhnger, Ester Kaasa, Bjørn Jørund Blikstad, Pernille Bøhn Kristiansen, Lise Schøyen har sammen med de to alternerende styrelederne Geir Elind og Solvor Øverlien Magi sørget for et jubileumsarrangement med flere nye attraksjoner, flere utstillere enn noen gang og opprettholdt viktig samarbeid med institusjoner i fagområdet. En stor takk til hver og en.

Stor takk også til Dorthe Smeby og Marianne Heen Johnsgård som tidlig og sent har sørget for oss på sosiale medier, web og i pressearbeidet. Takk til Klubben ved Bjørn van den Berg og Falke Svatun for stor innsats i gjennomføringen av Unica Auction, både auksjon og utstilling i samarbeid med Blomqvist Nettauksjon ved Stine Elisabeth Johansen og Tor Henrik Fjelldal. Supert lokale, mat og fest til mange hundre mennesker er en øvelse de færreste tør påta seg, tusen takk til Birgitte Appelong og Tor Christiansen.

Våre støttespillere i Kodebyrået og Heydays, alltid på pletten, fleksible og serviceminded. Tusen takk til Anthoni Giskegjerde, Emil Bonsaksen og Thomas Lein.

Her kan du lese mer om ildsjelene bak første Designers Saturday for 30 år siden og frem til dags dato.

 

 

Bjørn van den Berg, Bjørn Jørund Blikstad, Falke Svatun og Sverre Uhnger var ansvarlige for utstillingen og auksjonen Unika Auction.