Unik atmosfære og spesialtilpassede rom 

Prosjektet Kongensgate fikk tredjeplass under DS Awards - Best Interior i 2015.

 

Asplan Viak tilbyr tjenester innen alt fra samfunnsplanlegging og vann- og miljøteknikk til landskapsarkitektur, arkitektur og interiørarkitektur, fordelt på kontorer i både Oslo, Arendal, Kristiansand og Bergen. Firmaet har gjennom årene sanket både priser og utmerkelser for sine gode løsninger, som favner prosjekttyper med svært bredt spenn. I 2015 kom Asplan Viak og prosjektet Kongensgate 1 på tredjeplass i Designers Saturday Awards Best Interior - som også var kontorlokalene firmaet selv etter hvert skulle flytte inn i.

– Arbeidene med Kongens gate 1 skjedde i tett samarbeid med arkitektene som jobbet med prosjektet, og ettersom byggets struktur tilsa at få store grep var mulig å gjøre handlet det om smart utnyttelse av huset samt å nennsomt transformere det til et moderne kontor, sier Myrna Becker i Asplan Viak.

– Gjenbruk av brukbare overflater og elementer var viktig, og glidende overganger mellom nytt og gammelt. Vi brukte kontormøblene vi hadde fra vårt gamle kontor, supplerte der vi trengte, og la inn ekstra kvaliteter i en del felles soner. Husets sjel og karakter gjennom dets originale materialer og arkitektur tilfører veldig mye til lokalene, og gjør det til veldig hyggelig sted å være. Interiørene er utformet ut i fra et ønske om å beholde husets egenkarakter og sjel, samt samsvare det med fredningen. Samtidig skal bygget fungere som et moderne kontorareal og interiøret skal gjenspeile dette.

I fellessonene ble det brukt materialer som messing, heltre, hud og ulltekstiler, for å gi en kvalitetsfølelse som henger sammen med byggets historie. Alle arbeidssoner har moderne kontormøbler og galvaniserte stålhyller, og det ble lagt vekt på solid kvalitet og dempede virkemidler.

Veggene ble malt i en hvit og lys grå fargepallett, med unntak av enkelte rom hvor det originale panelet har fått stå med synlige spor fra de ulike tiders virksomheter. Disse rommene har også vært utgangspunkt for fargebruk på detaljer som arbeidslamper og skjermvegger.

– Har dere i etterkant reflektert noe over hvilke kvaliteter som gjorde at Kongensgate ble fremhevet av juryen?

– Helt spesielle refleksjoner er nok ikke gjort, men vi synes jo det er den mest fantastiske arbeidsplassen og gleder oss hele tiden over de fine rommene, den gode stemningen og atmosfæren i det gamle bygget i kombinasjon med det vi har tilført. Måten vi har kombinert nytt med det gamle og originale, hvilke materialer vi har brukt, hvordan vi har latt røffe overflater og vegger bare stå, og hvordan vi har spesialtilpasset en del inventar slik at  det har blitt en helhet og ro over bygget gjør nok at det fremstår som veldig flott og som et deilig sted å være. Vi føler oss veldig heldige som får ha arbeidsplassen vår i et slikt bygg.

– Hva jobber dere med for tiden, har dere noen spennende prosjekter på trappene? 

– For tiden er vi i gang med Manglerud bad (som også inneholder kulturskole og ungdomsklubb), Østensjø skole, Vega scene i Hausmannsgate og en rekke omsorgsboligprosjekter. Vi er stort sett involvert i arkitekturprosjektene vi har i firmaet og jobber således veldig tett med arkitektene våre og kan være med fra tidlig fase. Det hele er veldig spennende!

Foto: Are Carlsen

Påmeldingsfristen for Designers Saturday Awards Best Interior 2017 er 9. mai - les mer og meld deg på her.