En liten Oslo-guide

Ny og gammel arkitektur, utmerkede restauranter og bra shopping - Oslo har mye å by på. Enten du kommer langveis fra eller bor i området: Her er noen av våre beste tips. 

Barer og kafeer:

Territoriet Hyggelig bar og kafé hvor alle drinkene har navn etter eiernes venner og bekjente. Her er det også mulighet for småretter. Markveien 58, www.territoriet.no.

Torggata Botaniske Unik atmosfære blant grønne planter og vekster gir følelsen av å tre inn i en jungel midt i byen. Torggata Botaniske er dessuten kjent for sine unike cocktailer og dyktige bartendere. Torggata 17 B.

Supreme Roastworks Populær kaffebar på Grünerløkka som brenner sin egen kaffe og til og med har brygget sin egen kaffe-ipa i samarbeid med EGO Miikrobryggeri. Upretensiøst og hyggelig lokale. Thorvald Meyers gate 18, www.supremeroastworks.no.

Torggata Botaniske i Torggata 17.

 

Arkitektur:

Barcode Det er nesten obligatorisk med en liten rusletur innunder Barcodes høyhus ved et Oslo-besøk. Byggene i Bjørvika huser både næringslokaler og private boliger, og er tegnet av blant andre DARK arkitekter, Snøhetta, Lund Hagem og a-lab.

St. Hallvard kirke Denne kirken på Enerhaugen ble tegnet av arkitektkontoret Lund og Slaatto i 1966, og det etter hvert verdenskjente murbygget står i en interessant kontrast til sine omgivelser.

Kunstnernes hus Ved Slottsparken ligger et av de tidligste eksemplene på norsk funksjonalisme, åpnet i 1930 og er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas. Wergelandsveien 17, www.kunstnerneshus.no.

Barcode i Bjørvika huser både næringslokaler og private boliger.

 

Interiørbutikker:

Kollekted by Interiørbutikken Kollekted by ligger på nedre Grünerløkka, og er drevet av stylistene Jannicke Kråkvik og Alessandro D´Orazio. Her finner du unike produkter fra merker som Frama, Normann Copenhagen og HAY i kule og inspirerende lokaler. Rathkesgate 4, www.kollektedby.no.

Eske Design og interiør På Eske ved Bislet stadion finner du ny og interessant design innen kategoriene møbel, belysning, smykker, bøker og blader. Sofies gate 16, www.eskeinterior.no.

Utopia Retro Modern Med skandinavisk og italiensk design i fokus selger Utopia vintageprodukter, kunst og grafisk design fra 1900-tallet. Kirkeveien 72, www.utopiaretromodern.com.

Interiørbutikken Kollekted by drives av stylistene Alessandro D´Orazio og Jannicke Kråkvik.

Eske i Sofiesgate har både små og store designartikler, pluss en hyggelig kafé i nabolokalet.

 

Restauranter:

Enoteca Italiensk mat og drikke i intimt og hyggelig bistroinspirert lokale. Både salatene, dagens suppe og de andre italienske klassikerne er verdt å prøve, men det er pizzaen folk reiser langveis fra for å oppleve. Bygdøy Allé 59, www.enoteca.no.

Skur 33 (bildet under) Maritimt og industrielt med store vinduer mot sjøen i vannkanten nedenfor Akershus festning. Her får du sjømat med en italiensk vri, og nydelig utsikt på kjøpet. Akershusstranda 11, www.skur33.no.

Munchies - Her serveres noen av byens beste burgere. Restaurant både i sentrum og på Grünerløkka. Her er det også mulig å kjøpe nattmat, da de har åpent til kl. 03 både fredag og lørdag. Torggata 18 C og Thorvald Meyers gate 36 A, www.munchiesoslo.no.

 

Annet:

Astrup Fearnley Museet Ta deg en tur til Astrup Fearnley museet tegnet av arkitekt Renzo Piano, og få med deg utstillingen ’Love Story - Verk fra Erling Kagges samling’. Etter museumsbesøket kan du ta med en kaffe ned på bryggekanten og dingle med føttene i vannet - om været tillater det. Strandpromenaden 2, www.afmuseet.no.

Birkelunden Ta en tur innom markedet i Birkelunden på Grünerløkka, som holder åpent alle søndager i året fra kl. 12-19. Her selges både bøker og vinylplater, klær, servise og små møbler, og selv om torget primært brukes som bruktmarked er det også innslag av nye ting. 

Palmehuset i Botanisk hage Besøk appelsinblomstene og eucalyptusbladene i palmehuset, og kjenn roen senke seg. Sars gate 1, Tøyen. 

 

Astrup Fearnley museet er tegnet av arkitekt Renzo Piano og ligger på Tjuvholmen.

Foto: Hans Petter Smeby