Fra melk til smykker

DS22 HMW04

Tzi Li Wong var uteksaminert fra Kunsthøyskolen våren 2021 hvor hun skrev masteroppgaven Liquid Gold. Med denne oppgaven søkte Tzi på konkurransen Best Talents under Designers’ Saturday 2023. I dag, 7 måneder senere har prosjektet tatt en helt ny retning.

Prosjektet Liquid Gold skilte seg ut fra de andre nominasjonene og fikk mye oppmerksomhet. Ikke bare vant hun juryens førstepris, men hun stakk også av med publikumsprisen i regi av det sveitsiske klokkemerke Rado.

En god plattform

Tzi’s prosjekt er både unikt og spennende, om erfaringen fra Best Talents sier hun følgende;

- Designers’ Saturday var en veldig god plattform for å vise mitt prosjekt. Jeg hadde aldri tidligere vært med i en konkurranse, og det var mye å sette seg inn i på forhånd. Følelsen av å få stille ut prosjekt mitt i Nasjonalmuseet, og gleden av å bli kjent med de andre utstillerne var stor. Jeg hadde hørt mye om Designers’ Saturday via skolen, og jeg kjente noen tidligere deltagere, så jeg tenkte; «jeg tar sjansen og ser hvor det fører meg».

Ideen bak prosjektet

Ideen bak prosjektet Golden Liquid kom mens Tzi ammet sitt første barn. Hun opplevde til stadighet en negativ holdning til amming i offentligheten, spesielt i sin hjemby i Malaysia hvor kulturen er relativt konservativ. Selv om vi har kommet langt i Norden, kjente Tzi også til tider på dette her i Norge.

- Selv om de aller fleste nordmenn er åpne for amming på offentlige steder, kan man allikevel se på kroppsspråket at noen synes dette er ukomfortabelt. Denne holdningen ønsket jeg å utfordre.

- Som ung, ammende mor hadde jeg den rette stemmen og de rette kanalene til å adressere disse holdningene. Jeg ønsket å verdsette hvor fantastisk vår menneskelige kropp er, og ikke la motsettende holdninger påvirke vår evne til å produsere noe så verdifullt. Derfor kom jeg opp med ideen om å utforske en fiktiv verden hvor animalsk melk ikke lenger er tilgjengelig og se på forskjellige scenarioer hvor brystmelk kunne erstatte animalsk melk. Det var viktig for meg å belyse både de positive og de negative sidene ved dette.

Et kontroversielt tema

Tzi’s prosjekt kan kalles litt kontroversielt og hun var veldig spent på mottagelsen utstillingen skulle få.

- Til å begynne med var nok mange litt skeptiske, ettersom jeg ikke presenterte et fysisk produkt eller en løsning på et aktuelt tema. Målet mitt var heller å åpne for en dialog rundt temaet. Så snart jeg kom i dialog med publikum rundt prosjektet åpnet interessen seg. Jeg hadde en organisk tilnærming til deltagelsen, og var mest spent på hvor langt prosjektet skulle ta meg. At jeg skulle vinne begge prisene hadde jeg aldri forestilt meg.

Fra melk til smykker

- I forbindelse med masteroppgaven gjorde jeg veldig mange spennende funn. Dette har ført konseptet et hakk videre og nå forsker jeg på smykkeproduksjon med bruk av brystmelk som materiale.

Ja du hørte rett. Brystmelk har mange bruksmuligheter. Ved å trekke ut melkeproteinet kasein, la det stivne og ha det over i en form vil materialet transformere og bli like hardt som plast. Man får da et 100% naturlig materiale som kan brukes til å produsere for eksempel smykker.

- Denne typen materiale er ikke så lett å få tak i, men med det lille jeg har igjen har jeg lyst til å vise at det faktisk er mulig og at vi må våge å tenke nytt, også av hensyn til miljøet.

Til fremtidige deltagere har Tzi følgende å si;

- Best Talent gir veldig god synlighet. Er du en nyetablert designer eller student med noe på hjerte du vil fortelle verden, er Designers’ Saturday Best Talent en super plattform for å teste dine ideer og uttrykke dine designkonsept. Jeg opplever at mennesker blir stadig mer åpne for nye konsepter, dette er noe å tenke på i fremtiden.

G Rz9 Wi6g
DS22 HMW01