Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

DSCF2602
DSCF2583
DSCF3301
DSCF3489
DSCF7534
DSCF3199
DSCF8189
DSCF8739
DSCF7656
IMG 9213
1

Stoppested

Showroom

Kulturkirken Jakob

Kulturkirken Jakob, Hausmanns gate, Fredensborg, Grünerløkka, Oslo, 0182, Norge

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS ble etablert på Lillehammer i 1887 og er i dag en av verdens ledende leverandører av møbel- og bunadstoff. Årlig produserer fabrikken ca 600.000 meter tekstil.

Fabrikken spesialiserer seg på ullstoffer og har en unik produksjonslinje hvor alle prosesser foregår under samme tak, fra råmateriale til ferdigstilt produkt. Dette betyr at vi har kontroll på hele verdikjeden, og med design, utvikling og produksjon tett på hverandre har vi høy fleksibilitet og kan skape produkter av høy kvalitet.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik produserer tekstiler med naturen som kilde og innsatsfaktor og med minimal bruk av kjemikalier. Ull er en naturlig råvare med naturlige tekniske egenskaper som er fornybar og biologisk nedbrytbar. Fabrikken er kjent for produkter med lang levetid GU har mottatt DOGA merket (tidl. Merket for God Design) 20 ganger for 23 produkter. Et av de mest kjente tekstilene våre er klassikeren Hallingdal 65, designet av Nanna Ditzel.

I mer enn hundre år har fabrikken utviklet ullens mange muligheter. Fabrikken designer, utvikler og produserer stoffer til møbelindustrien (kontrakt og hjemmemøbel), transportsektoren (cruiseskip, ferger, buss og tog) og til bunadsmarkedet. Så og si hver andre bunad i Norge har tekstiler fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Fabrikken har produsert og levert varer kjente merker som Louis Vuitton, Frozen - The musical, Renault, Royal Caribbean Line, Hurtigruta, Ulvang og skoprodusenten Alfa.

Lansering av Mandal - "Playful Precision - En fargestudie"

Ulltekstilet Mandal er en fargestudie. Fordi vi jobber med et naturlig materiale, er naturens farger aldri langt unna i tankene våre, og vi vet at naturens farger påvirker oss dypt. Inspirasjon er noe vi sanker fra omgivelsene rundt oss og som vi bearbeider, utvider og reduserer frem til trådene samles og et nytt design trer tydelig frem. Vi bygger på impulser som vi møter i vårt fargefylte arbeidsmiljø, mennesker vi omgir oss med, naturen med sine sesongmessige endringer og reiser fylt med design, kunst og arkitektur. Fargene til Mandal har vært en prosess for å finne langvarige fargevalg. Vi har laget 46 friske farger som kan legges på lag og lekes med.

Mandal er en moderne to-skaft som forteller historien om veving med enkel sammenbinding av en tråd med en annen. Dimensjonene er små og proporsjonene på renning og veft er balansert, et perfekt lerret for å blande farger med leken presisjon. Mandal er et glatt, delikat ullstoff som passer perfekt inn i og komplimenterer møbelkolleksjonen vår. Mandal er designet av Ragnhild Nordhagen og fargesatt i samarbeid med Christiane Müller.

COLLAB: Edvin Klasson x Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

Årets utstilling er designet av Edvin Klasson. Edvin er en Oslo-basert designer som jobber innen møbel- og produktdesign. Edvins arbeid er preget av en utforskning av symbolikk, historie og kulturarv. Klasson har en MA-grad i industriell design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, inkludert designstudier ved Hochschule für Gestaltung Offenbach am Main og kunsthistoriestudier ved Universitetet i Oslo. Han vant Norsk Designråds 'Unge Talenter' i 2013, 'DOGA-merket for god design' i 2018, og en NYCxDESIGN 'Honoree'-pris i 2019. Arbeidene hans er kjøpt opp av Norges Nasjonalmuseum for kunst, arkitektur og design og stilte ut både i inn- og utland med show i Milano, New York, Brussel, Kortrijk, Stockholm og Berlin.

-Jeg stiller ofte spørsmål ved arven etter kulturelle produkter, enten eldgamle eller relativt nye, gjennom nytolkning og symbolsk lek. Å endre kontekst, forbedre egenskaper og bygge nye fortellinger er alle elementer i min designpraksis. Gjennom samarbeidet med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har vi sett på hvordan det nye tekstilet Mandal kan skape et retningsskifte i kommunikasjonen, samtidig som vi bevarer håndverket, kvaliteten og historien. Mandal har en stor og spennende fargepalett, og en struktur som er strammere og lettere enn det vi ofte ser fra GU.

Designeren er inspirert av det fargefylte miljøet vi omgir oss med og impulsene vi får gjennom møter med mennesker, kunst, arkitektur og design. Fargene er nøye balanserte og skaper en palett som gjør at man har et stort rom for å leke seg, samtidig som resultatet blir delikat og gjennomtenkt uansett hvilke kombinasjoner man velger. Vi kaller det «Playful Precision – en fargestudie. Utstillingen er et resultat av lek med klassiske formelementer og fargekombinasjoner.

Edvin Klasson