Nytt konsept for årets Unika-auksjon

Skjermbilde 2023 08 17 kl 23 16 37

Unika avholdes i år for tredje gang, og består av spesiallagede prototyper fra over tretti norske designere. Ulikt tidligere år består årets auksjon av nyutviklede og fortsatt ukjente prototyper, og vil stilles ut 8. - 10. september med påfølgende nettauksjon i regi av Blomqvist.

Unika auksjon har tidligere blitt avholdt i både 2017 og 2019, med en pause i 2021 på grunn av koronarestriksjoner. Der samlere og designere tidligere kunne melde på eksisterende objekter og prototyper til auksjonen er i år norske designere invitert til å stille ut sine nye produkter laget spesielt for auksjonen, hvor resultatet er en samling verk som aldri tidligere har blitt vist.

– Vi ønsket å invitere norske designere til å gjøre noe helt nytt, og tok kontakt på bakgrunn av deres portefølje og tidligere arbeider. Det er designkollektivet Fold Oslo som står som kuratorer og har samlet det beste design-Norge har å by på, sier Vilde Hagelund i Designers´ Saturday-styret. – Vi har brukt mye tid på å gå gjennom potensielle designere, det finnes jo så utrolig mange dyktige utøvere i dette landet. Vi ønsket å presentere en blanding av både etablerte utøvere og navn som er up and coming, for å virkelig vise spennet mellom industridesign, kunsthåndverk og ulike arbeidsmetoder som samtidig rommer et stort spekter når det kommer til både kunnskap og erfaring. Utøverne ble invitert på bakgrunn av hva de har gjort tidligere, og vi gav dem full kunstnerisk frihet. Det har vært utrolig spennende å følge dem gjennom prosessen. De fleste har utviklet et helt nytt produkt spesielt til auksjonen, noen har gjort om et eksisterende produkt og videreutviklet det på en helt ny måte. Resultatet er en fantastisk samling produkter som virkelig tar pulsen på hvor norsk design befinner seg akkurat nå.

Auksjonen inneholder alt fra møbeldesign til lys, tekstil, munnblåst glass og objekter, og er ment som en mulighet for designere til å markere sitt felt og uttrykke sin designidentitet, være seg gjennom tradisjonell møbeldesign eller mer kunstneriske og skulpturelle objekter. Utstillingen er tilgjengelig for publikum 8. til 10. september på Bankplassen 4, og alle bidragene vil være tilgjengelige på Blomqvists nettauksjon fra utstillingen åpner og frem til 24. september.

– Tidligere har selve auksjonen vært live med publikum og foregått kun under Designers´ Saturday? Hvordan er auksjonen arrangert i år?

– Vi har en veldig god og erfaren samarbeidspartner i Blomqvist, som også var med i både 2017 og 2019. Ulikt tidligere Unika-auksjoner står utstillingen videre når DS er ferdig, og flyttes til Blomqvists lokaler på Fornebu hvor den blir stående ut auksjonstiden. Alle produktene har sin egen side hos Blomqvist med bilder, info og mulighet for å by. Dette gjør det kanskje også enklere for eventuelle budgivere, når man i ro og mak kan sette seg inn i hvert enkelt produkt.

Følg også Unika på Instagram for oppdateringer og info om utstillerne.


Årets utøvere er:

Runa Klock

Sander Kommedahl


Sovei Giæver


Tale Berger Hølmebakk


Taran Neckelmann


Tobias Berg

Lars Tornøe


Vilde Hagelund


Lars Beller Fjetland


Live Berg

Nadine Fumiko Schaub


Oslo Aula

Hunting & Narud

Andreas Engesvik


Poppy Lawman


Rasmus Stride


Hanne Kvig


Hlín Studio


Ida Hagen

Jonas Stokke


Kathrine Hovind

Fredrik Bull

Anna Marie

Øfstedal Eng

Frost Produkt

Kim Thomé

Andreas Bergsaker

Jenkins & Uhnger

Are Mokkelbost

Edvin Klasson

Francesca Giulia Poli